Rabu, 13 April 2011

KUIH PUTERI AYU

satu lagi resepi..kuih PUTERI AYU..cantikkan nama kuih ini.



Bahan:
 5 biji telur
250 gram tepung gandum
300 gram gula halus
250ml santan kotak 
2 camca ovellate
1 sudu teh baking powder
2 camca paste pandan
Pewarna hijau
kelapa parut ( digaul dgn sedikit garam dan tepung ubi@jagung )


Cara:
  • ayak tepung bersama baking powder
  • dlm adunan lain,pukul telur dan gula hingga kembang
  • masukkan ovellate, paste pandan dan pewarna hijau, pukul lagi
  • masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.masukkan santan dan gaul lagi
  • sapu acuan dengan minyak masak, ambil inti kelapa, tekan-tekan ke dalam acuan tadi
  • tuang adunan tadi ke atas inti kelapa dan kukus.jangan isi terlalu penuh
  • tunggu hingga sejuk baru keluarkan dari acuan.
           ** ingat inti kelapa mesti digaul dengan tepung ubi@jagung **


senang dan ringkas resepi ni..SELAMAT MENCUBA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan